12

7

September 2022

Znanstvena knjižnica Dubrovnik ugostila tim dokumentarnog filma "Potraga za gušterom"

7

September 2022

Znanstvena knjižnica Dubrovnik danas, 7. rujna 2022. ugostila je autorski i snimateljski tim dokumentarnog filma “Potraga za gušterom” scenarista i redatelja Lukše Benića, a koji se tijekom ovog mjeseca snima u Dubrovniku. Dokumentarni film bavi se temom topa koji je, navodno početkom 19. stoljeća pao s Lovrijenca i ostao tamo zakopan. 

Scenarist i narator, Vedran Benić razgovarao je s Paulom Raguž, voditeljicom Znanstvene knjižnice Dubrovnik o knjizi koja predstavlja trag u traženju odgovora na glavno pitanje topa koji je pao i ostao na Lovrijencu. Riječ je o knjizi  “Povijest Dubrovačke Republike” autora Kristijana Engela koja prati razdoblje do kraja 18. stoljeća.  Autor razdoblja nakon 18. stoljeća je kanonik Ivan Stojanović koji je preveo njemački dio knjige. Stojanović je živio u 19. stoljeću i bio je dobar poznavatelj tadašnje dubrovačke povijesti te u knjizi spominje topove na Lovrijencu na dva mjesta - gdje postoji pisani trag da je top pao s Lovrijenca, međutim ne postoji izvor koji bi potvrdio ovu tezu jer je Stojanović živio nakon događaja za koji je, pretpostavlja se, saznao usmenim putem od svojih sugrađana. 

Na snimanju su sudjelovali Vedran Benić, scenarist i narator, Lukša Benić, scenarist i redatelj, Srđan Kokanov, snimatelj i Dominik Miljak, montažer.