Categories

28

May 2021

Završen međunarodni trodnevni stručni skup restauratora i konzervatora

28

May 2021

Treći međunarodni stručni skup „Susreti konzervatora i restauratora arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru’’ u organizaciji Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica (26.-28. svibnja 2021.) koji se ove godine održao virtualno preko Zoom aplikacije, uspješno je zaključen 28. svibnja. Tema ovogodišnjeg Skupa bila je ’’Čuvanje znanja: dijeljenje znanja i iskustva u svrhu unaprjeđenja konzervatorsko restauratorske djelatnosti”. Prva dva dana Skupa održavala su se stručna predavanja na hrvatskome i engleskome jeziku, a treći dan su bila posterska izlaganja, okrugli stol i zaključna rasprava.

Susrete su 26. svibnja otvorile ravnateljica Dubrovačkih knjižnica i predsjednica Organizacijskog odbora Jelena Bogdanović, te voditeljica Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica i članica Organizacijskog odbora Paula Raguž.

- Veseli nas što smo ova tri dana mjesto susreta, razmjene iskustva i znanja, te rasprava iz područja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti počevši od važnosti interdisciplinarne edukacije restauratora, teorije i  filozofije zaštite građe do praktične primjene raznovrsnih konzervatorsko-restauratorskih postupaka na različitim materijalima izrade od iluminacija, vodenih žigova, orijentalnih rukopisa, slika, digitalizirane baštine, fotografskih zbirki i drugoga – istaknula je Bogdanović zaželjevši svim sudionicima puno uspjeha u izlaganjima i daljnjem radu. Voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž pozdravila je sudionike iz svih ustanova, predstavila članove organizacijskog, programskog i znanstvenog odbora te poželjela svima uspješan rad.

Sudjelovalo je 37 panelista (izlagača) iz deset zemalja među kojima su: Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Litva, Italija, Španjolska, Sjeverna Makedonija, Nizozemska i Hrvatska. O velikom interesu za ovim Susretima govori i podatak kako ih je virtualnim putem pratilo stotinjak slušatelja iz cijeloga svijeta poput Egipta, Italije, Latvije, Litve, Velike Britanije, Bugarske, Južnoafričke Republike, Irana i drugih.

Prvo predavanje održali su djelatnici Odjela zaštite i restauracije građe Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica. Konzervatori-restauratori Tina Di Reda i Damjan Polić su predstavili povijest i značaj Knjižnice, te istaknuli vrijednost zbirki od lokalnog i/ili nacionalnog povijesno-kulturnog značaja koje se čuvaju u palači Bassegli-Kaboga, a potom predstavili Odjel i aktivnosti.

Uslijedila su predavanja stručnjaka iz područja konzervatorske i restauratorske djelatnosti iz javnih i privatnih ustanova: Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, Gazi-Husrev begova biblioteka u Sarajevu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Državni arhiv u Rijeci, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Narodni muzej Crne Gore na Cetinju, Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' u Beogradu, Sveučilište u Dubrovniku, Muzej vazduhoplovstva u Beogradu, Državni arhiv u Pazinu, Državni arhiv Republike Slovenije, Nacionalna i sveučilišna biblioteka u Ljubljani, Nacionalna i sveučilišna biblioteka ''Sv. Kliment Ohridski'' u Skopju, Sveučilište Leiden u Nizozemskoj, Nacionalni arhiv Nizozemske, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski restauratorski zavod, Nacionalna biblioteka Srbije, Sveučilište u Vilniusu, te dvije privatne ustanove, Bottega Fagnola iz Torina i privatni laboratorij Rite Udine iz Barcelone.

Tijekom trajanja Skupa sudionici su mogli čuti primjere dobre prakse, izazove i probleme s kojima se u radu susreću konzervatori i restauratori diljem svijeta, kao i moguća rješenja.

Foto: Vedran Levi