Novine „Dubrava“/„Hrvatska Dubrava“ (1933.-1941.) dostupne na ZDUR-u

Novine „Dubrava“/„Hrvatska Dubrava“ (1933.-1941.) dostupne na ZDUR-u

Dubrovačke knjižnice s veseljem objavljuju da su novine  „Dubrava“/ „Hrvatska Dubrava“ (1933.-1941.) dostupne na digitalnom repozitoriju Znanstvene knjižnice. 

Prvi broj „Dubrave“, koja se predstavila kao „kulturno-informativni list“, izašao je u Dubrovniku 23. prosinca 1933. List je na početku izlazio dva puta mjesečno. Pokrenut je u vrijeme postepenog oživljavanja stranačko-političkog rada, nadahnut usmjerenjem Hrvatske seljačke stranke. Od svibnja 1936. „Dubrava“ je proširila svoje ime, nazvavši se: „Hrvatska Dubrava“, a u spomen na petomajske izbore iz prethodne godine kad je lista HSS-a osvojila više od dvije trećine glasova.

Među pokretačima "Dubrave", kasnije i glavni i odgovorni urednik, bio je kap. Ivo Šišević, čovjek široke kulture i plemenita srca, darovatelj Dubrovačkih knjižnica. Knjige i časopisi iz njegove privatne zbirke čine značajan dio zbirke „Ragusina“. Za Dubrovačke knjižnice osobito su značajni brojevi 113, 114 i 115 koji su pratili svečano otvaranje Dubrovačke biblioteke.  

 „Dubrava“ je imala bogate priloge o kulturi, umjetnosti i književnosti, osobito u vrijeme blagdana: Uskrsa, Božića i Sv. Vlaha, a neki brojevi imali su i do 36 stranica. Posljednji, 116. broj izašao je 15. ožujka 1941.

Novine se mogu pročitati na poveznici.