Pedeseta godišnjica časopisa Latina et Graeca obilježena u prizemlju Znanstvene knjižnice Dubrovnik

Pedeseta godišnjica časopisa Latina et Graeca obilježila se u prizemlju Znanstvene knjižnice, Cvijete Zuzorić 4, u petak, 17. ožujka 2023 postavljanjem izložbe koja prikazuje različita izdanja Latine kroz pet desetljeća. Na obilježavanju su sudjelovale: glavna urednica Tamara Tvrtković, članica uredništva Irena Bratičević, te dugogodišnja suradnica časopisa Latina et Graeca Jadranka Bagarić. Okupljene je u ime Dubrovačkih knjižnica pozdravila voditeljica Znanstvene knjižnice, Paula Raguž.  

-Meni je ovo posebno emotivan momenat jer početkom sedamdesetih godina, kada sam ja pošla na studij, 1973. kada je časopis izišao, ja sam bila na drugoj godini studija i neki genijalni moji kolege su sudjelovali u stvaranju toga časopisa, spomenula bih troje njih koji su tada već bili vrsni latinisti i grecisti: Bruna Kuntić-Makvić, Zlatko Šešelj i Darko Novaković. - kazala je Bagarić na početku. 

Na početku, Bagarić je istaknula, časopis Latina et Graeca uživao je veliku pažnju među studentima jer im je uvelike pomagao pri studiranju jer je tada stručne literature manjkalo. Prvi broj časopisa izašao je u svibnju 1973., a cijela ideja počivala je na entuzijazmu nekoliko volontera što je za posljedicu imalo stvaranje istoimenog instituta za klasične jezike. Glavna urednica časopisa, Tamara Tvrtković zahvalila se u ime uredništva svima na dolasku, a prvenstveno Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik. 

-Latina et Graeca je zapravo časopis kojem ime kaže da govori o latinskim i grčkim stvarima, i zapravo pokriva sve što se tiče latinskog i grčkog jezika, kompletne antičke civilizacije i kulture, a u novije vrijeme u časopisu se  pojavljuju teme koje su vezane uz hrvatsku kulturnu baštinu, odnosno uz naše hrvatske latiniste, tako da pokrivamo vrlo širok raspon tema i jedini smo časopis u Hrvatskoj koji se tim temama i bavi. Izlaziti pedeset godina, u ovim našim uvjetima, mislim da je velika stvar. - istaknula je Tvrtković. 

Prvih 40 naslovnica časopisa izradio je akademski slikar Nenad Dogan i zanimljivost je da, svaka dekada, svaki broj ima različitu naslovnicu, ali svaka dekada ima svoj zajednički nazivnik. U drugom dijelu su naslovnice različite, u prethodnoj dekadi su dječji radovi, a u novim brojevima nalaze se fotografije arheoloških nalaza s područja Hrvatske. Časopis se sastoji od znanstvenog i popularnog dijela u kojem se uz navedene nalaze i  prijevodi, rubrika u kojoj se pokrivaju školske novosti kod učenja klasičnih jezika, rubrika “Dogodilo se”, prikazi, recenzije, in memoriam i drugo te je jedini takav časopis na ovim prostorima.

FOTO: Vedran Levi