Povijesno književna potraga s Vesnom Barišić i Frodom finula u Znanstvenoj knjižnici

U skladu s apokaliptičnom temom Noći knjige „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“, kiša je naravno padala i ostali smo uskraćeni za šetnju u sklopu povijesno-književne potrage „Prstenovi koji se šire“ s vodičicom Vesnom Barišić. Međutim, nismo odustali, „šetnja“ se održala u prizemlju Znanstvene knjižnice i jednakim žarom okupljenima su svoje znanje i uloge prenijeli Vesna i Frodo iz Gospodara prstenova, odnosno student Medija, Dario Gverović.

Slijedeći arhetipski obrazac mita u kojem se pojedinac (junak) upućuje u opasne predjele da bi donio promjenu i možda, spasio svijet kojeg manje-više (ne)uspješno možemo prepoznati i u stvarnosti, događaji i osobe iz dubrovačke prošlosti povezani su s motivima Tolkienovog izmišljenog svijeta.

U Dubrovniku kroz stoljeća živjelo se slično kao u Shireu, zaštićeno i ugodno, gradske zidine i kule svjedoče o malenosti čovjeka upravo kao i veliki gradovi i kule Međuzemlja, a osobne borbe Marije Gučetić i Marojice Kaboge pronašli smo u pričama o nećakinji rohanskoga kralja Theodena - Eowen i gondorskom ratniku Boromiru. 

foto: Vedran Levi