Završena trodnevna radionica za knjižničare

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u okviru ovogodišnje 1050. Feste sv. Vlaha od 31. siječnja do 2. veljače održana je trodnevna radionica za knjižničare “Bibliografski opis stare knjige”

Donedavna dugogodišnja voditeljica zbirke Ragusina Ingrid Pavličević upoznala je sudionike radionice sa starom knjigom i njenim glavnim obilježjima. Istaknula je kako je riječ  o knjigama tiskanima od 1500. do 1850. godine kojih je značajan broj i u fondu Znanstvene knjižnice u Dubrovniku.  Sudionici radionice imali su priliku stečeno znanje praktično primijeniti na obradi knjige “Euripidove tragedije” iz 1503. godine. 

Drugog dana radionice polaznici su nastavili s katalogiziranjem, ovaj put knjige Le lettere familiari latine autora Marka Tulia Cicerona iz 1683. godine. 

Voditeljica radionice Ingrid Pavličević usmjerila je pozornost polaznika radionice na specifičnost opisa materijala, tip uveza i na načine obrade knjige unutar koje je sakupljeno više različitih djela i autora. Novi objedinjeni ISBD (eng. akronim za International Standard Bibliographic Description), tj. međunarodni standardni bibliografski opis nudi pregršt mogućnosti, s jasnim uputama i stvarnim primjerima. 

Posljednjeg dana radionica je započela kratkim sažetkom naučenog, a nastavila se analizom knjige Erazma Roterdamskog tiskanoj u Veneciji 1531. Knjiga se donacijom iz Švicarske, preko knjižnice Samostana Male braće vratila nakon 60 godina u knjižnicu. Više na poveznici.  Na ovom je djelu vidljiva cenzura autora tijekom stoljeća, budući da je njegovo ime na naslovnoj stranici, pa tako i na svakoj stranici precrtano.

Voditeljica radionice naglasila je važnost obrade stare knjige u Skupnom katalogu te važnost digitalizacije.

Svi polaznici radionice dobili su potvrdu o sudjelovanju na radionici, dok je voditeljica radionice Ingrid Pavličević od Dubrovačkih knjižnica dobila zahvalnicu za unapređenje knjižničarske struke. 

Foto: Vedran Levi