26

travanj 2021

Virtualna izložba „Ivo Vojnović: PISMA EMKI“

26

travanj 2021

Dubrovačke knjižnice ponosno objavljuju kako je virtualna izložba „Ivo Vojnović: Pisma Emki“ od danas, 1. prosinca 2020., dostupna na platformi Google Arts & Cultural Institute na sljedećoj poveznici.

https://artsandculture.google.com/story/7gXRssp3s38g0Q  (hrvatski)

Tekst izložbe na engleskome jeziku je automatski dostupan svima onima koji izložbi pristupaju izvan Hrvatske.

Radi se o izboru iz Vojnovićeve prepiske s gospođom Emkom Krstelj, njegovom dugogodišnjom prijateljicom. Bračni par Krstelj spadao je u krug Vojnovićevih najbližih prijatelja još od 1915. kad su se Ivo Vojnović i Ivo Krstelj sprijateljili u šibenskom zatvoru igrajući tresetu. Emka je sačuvala sva Vojnovićeva pisma, dok se njezina pisma Ivu nažalost nisu sačuvala. Zbirka korespondencije Iva Vojnovića broji ukupno 44 pisma, 42 dopisnice, 16 posjetnica, 11 fotografija, 8 cedulja, 2 brzojava, 2 tiskanice i jednu javnu zahvalu. Ova kolekcija privatnih pisama, razglednica i fotografija  čuva se u Zbirci korespondencije Znanstvene knjižnice Dubrovnik već gotovo 80 godina.

U suradnji s Google Cultural Institutom Dubrovačke knjižnice odlučile su prezentirati dio te iznimno zanimljive zbirke u prvom redu mlađim generacijama, kao i međunarodnoj javnosti koja nije upoznata s likom i djelom Iva Vojnovića. Sigurni smo kako će i naši članovi i sugrađani otkriti ponešto nepoznato o životu Iva Vojnovića.

Autorice idejnog projekta i koncepta budućih ovakvih virtualnih izložbi Dubrovačkih knjižnica su ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović i informatičarka Marijana Krilanović. Prijevod na engleski jezik i koordinaciju provedbe projekta realizirala je voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž, a restaurator Robert Kralj i informatičar Vlaho Bazdan odradili su skeniranje građe za izložbu.